Identitatea românilor – #identitatedeneam (de Dania Dan)
On ianuarie 24, 2023 by asociatia@rosfera.roAceastă imagine cu un detaliu decorativ de pe Mănăstirea de la Curtea de Argeș a fost una dintre propunerile trimise pentru coperta noii ediții a Istoriei pe înțelesul tuturor la care am lucrat împreună cu autoarea Lucia Copoeru (un proiect de servicii de editare realizat de NEGRU PE ALB pentru Editura Hoffman - cartea poate fi cumpărată și de la Librăria CarteR). Imaginea nu a fost aleasă pentru ilustrarea copertei, însă cartea a fost actualizată epocii noastră prin notarea unor hashtag-uri pe care cititorii și cei care studiază istoria să le urmărească și să le posteze pe conturile lor sociale pentru a-și contura propria identitate. #identitatedeneam #identitateistorica #identitatearomânilor #identitateromânească
Sunt româncă/ român... și ce dacă?
Azi, 24 ianuarie 2023, sărbătorim unirea unor teritorii locuite de români. Și ce dacă? De ce ar interesa pe oricine din țara asta acest eveniment istoric? Mă ajută cu ceva să cunosc ceva din trecutul meu, al familiei mele, al neamului meu, al poporului meu, al comunității și al spațiului în care trăiesc? Fiecare poate răspunde în felul lui în ce mod îl afectează identitatea de român, unii pot avea un sentiment de mândrie, alții - dimpotrivă, o stare de lehamite. Ce înseamnă a fi român?
Citește mai multAcrostih... DANIA DAN (de Vasile Oanea)
În linii mari, câteva repere pentru #identitateromânilor care ar putea fi folosite pentru a-și defini identitatea de către oricine s-a născut într-o familie de români sau doar având un părinte român ar fi: educația, valorile culturale - limba română, tradiții, obiceiuri, religia familiei - moștenire genetică, ... iar lista poate fi completată cu diverse evenimente care au marcat istoria familiei, a comunității, a poporului...
Mă identific ca fiind român în raport cu alte etnii sau naționalități, însă trecutul îmi afectează viața personală, iar cunoscându-mi și înțelegându-mi trecutul, aș putea să înțeleg multe despre mine și să îmi fac viața mai bună.
De la istorie și identitate de neam sau identitatea comunității la evoluție personală
Dincolo de a avea controlul diferitelor presupuneri despre cum ar fi fost dacă fiecare dintre părinții, bunicii, străbunicii sau oricare dintre cei aflați în arborele genealogic nu ar fi fost afectați de istoria locului în care au trăit, pot urmări cu certitudine ce anume din trecutul neamului meu are un impact asupra vieții mele în prezent și mă ajută să știu eu și să știe și cei din jurul meu #cinesunteu și #cumsunteu.
Eu sunt româncă (sau eu sunt român) înseamnă - primul gând al fiecăruia care aude acest răspuns - cetățenia română. Socrate a spus: ”Nu sunt atenian sau grec, ci sunt un cetățean al lumii.” Vorbele filosofului sunt în prezent cu adevărat valabile, în acest context al globalizării. De ce nu pot fi însă ca oricare cetățean al lumii? Deoarece valorile culturale transmise din generație în generație - mii de ani - sunt altele în neamul românilor, deși de cele mai multe ori este un melanj de valori ale unor diferite civilizații sau culturi.
ADN-ul românilor... Și ce dacă am cetățenie română? Mă pot muta din acest spațiu numit România și pot renunța la cetățenia română. Însă ceilalți vor invoca în continuare, poate, originile românești. Deoarece oricine va menționa despre Brâncuși, Eugen Ionescu sau despre alte persoane cunoscute cu origini românești va indica implicit că aparține unei rase albe, că cineva din neamul lor a trăit cândva pe teritoriul României actuale, astfel încât ar putea avea niște valori culturale și morale caracteristice românilor...
Moșteniri... Primele două repere prezentate anterior ar putea fi esențiale pentru #identitatearomânilor oriunde s-ar afla ei - de aceea am ales și acest nume RoSfera. Alte repere - precum #identitateadeneam, #identitateistorica sau #identitateacomunitatii pot influenta viata fiecarei persoane. Cei care au moștenit proprietăți sunt puși în situația de a le administra, având poate responsabilitatea unor sacrificii foarte grele ale înaintașilor pentru a fi aduse în familie sau pentru a fi păstrate.
Mulți români din Ardealul de azi au un bunic sau un străbunic care a fost plecat în America, la începutul secolului XX, atunci cârmuitorii Imperiului Austro-Ungar au dat împrumuturi celor care voiau să plece la lucru peste ocean pentru a atrage bani în imperiu și a dezvolta economia de aici.
Foarte mulți români au părinți care au plecat din satul lor la oraș din cauză că averile famiilor au fost naționalizate și au fost nevoiți să-și câștige traiul în fabrici.
Totuși, educația și evoluția interioară a majorității românilor este în continuare un amestec de cunoștințe și valori urbane și rurale - ceea ce ne dă o identitate de neam aparte.
Contribuții la Ateliere de identitate
Oricine vizitează site-ul Rosfera poate folosi reperele punctate în proiectul ATELIERE DE IDENTITATE pentru a-și contura propria identitate și a se înțelege pe sine și lumea în care trăiește, însă așteptăm contribuții pentru a completa identitatea unei comunități, a unui spațiu, a românilor și așa mai departe. Puteți intra în acest demers de identitate românească folosind unul dintre hashtag-urile #identitateromânească #identitatearomânilor #identitatedeneam și astfel să conturăm împreună o imagine cât mai cuprinzătoare.
Elevii din anii finali de liceu (sau oricine este interesat de istorie) pot participa la ATELIERE DE ISTORIE, însă ne puteți susține activitatea prin sponsorizări, donații sau redirecționări de impozite pentru a putea face tot ceea ce ne-am propus (detalii sunt în pagina SUSȚINE).