Girueta

Print Friendly, PDF & Email

 Artizani și clădiri cu valoare

REZIDENȚA PENTRU CREATIVI,

A DOUA EDIȚIE, 2021

262820143_1213111379182156_4841842559277098256_n

GIRUETA a avut rostul, de-a lungul timpului - probabil că de pe vremea mesopotamienilor -, să indice direcția și intensitatea timpului.

O semnificație religioasă a primit acest obiect în secolul IX d.Hr., când Papa Nicolae I a obligat bisericile catolice să poarte pe acoperiș forma unui cocoș ca simbol al profeției lui Iisus că unul dintre profeți se va lepăda înainte să cânte cocoșul de trei ori.

Răspândirea giruetelor a cuprins și arhitectura clădirilor de locuit, a dat valoare acestora, dar mai ales a oferit o identitate celor care o dețineau.

Luând la rând giruetele de pe clădirile mai ales din Transilvania, vom arăta câtă bogăție există în jurul nostru... din păcate, adesea uitată sub praful istoriei.

Noile giruete completează aspectul unei clădiri prin design, nu se mai urmărește funcționalitatea, pentru a măsura direcția și intensitatea vântului existând metode moderne. 

MEȘTERUL GIRUETELOR

Maczo Istvan, maestrul care ne-a inspirat pentru acest proiect

DESIGN DE PRODUS SAU ALTE EXPRIMĂRI CREATIVE

Tema fiecărui an al Rezidenței pentru creativi este un pretext pentru a uni reprezentanți ai industriilor creative în jurul unui scop, care se bazează pe creativitate, inovație și educație/ informare, iar de această dată interesul participanților și al publicului va fi focusat pe universul metalelor. Astfel, îi vom descoperi împreună pe cei ce creează folosindu-se de diverse metale, dar avem și un prilej de a puncta clădiri împodobite cu giruete sau alte elemente decorative din metale, care probabil că au valoare și datorită unor astfel de lucrări de artă. 


Strategia din proiectul Lavița de a pune în colaborare mentori și discipoli a avut succes și o vom folosi și cu această ocazie pentru a extinde REȚEAUA CREATIVILOR.


APEL DE EXPRIMĂRI CREATIVE

(fără termen limită)

Girueta


Prin acest apel inițiem un nou proiect - continuu -, cu tema GIRUETA, așadar îi invităm pe cei interesați să participe cu propuneri de design pentru giruete, dar și cu alte forme creative pe aceeași temă (scrieri, muzică, arte plastice sau diverse moduri de exprimare cuprinse în arii ale industriilor creative). 


Vom creiona astfel portrete ale unor creativi români, care vor beneficia de o promovare a contribuției lor în acest proiect, dar și a portofoliului de lucrări, iar într-un alt plan se vor contura imagini ale unor clădiri sau chiar regiuni pe care le vom identifica prin prezența unor giruete.


Reluăm și cu această ocazie investigarea procesului de design de produs (de la concept la prototip și chiar realizare), iar cu sprijinul partenerilor și a celor care ni se alătură prin sponsorizări sau colaborări, vom invita câțiva creativi să realizeze împreună cu noi ideile propuse.


Și mai ales ne propunem să creăm oportunitatea unor mentori (maeștrii) de a-și împărtăși cunoștințele și experiența discipolilor sau celor interesați să primească îndrumare în arte sau meserii creative.


CREAȚII PE ACEEAȘI TEMĂ