In ritmul universului

Print Friendly, PDF & Email
În ritmul universului

 (la a patra ediție a REZIDENȚEI PENTRU CREATIVI @ ROSFERA - proiect deschis continuu,  realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș)

@ REZIDENȚA PENTRU CREATIVI

(A iv-a EDIȚIE, 21 septembrie-21 octombrie 2023)

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

APEL REDIDENTA 2023

(ilustrația reprezintă o pictură a artistei Alina Modyrka)

REPERE TEORETICE

Cuvinte-cheie

(aspecte ale universului și ale vieții în ritmuri)

#inritmuluniversului, #ritmulvieții, #ritminnatura, #ritmulfiintei, #ritmulpersoanei, #ritmincreatie, #ritminarta, #ritminmuzica, #ritmindans

Atelierele de textile au debutat în cadrul activițărilor de la a IV-a ediție a Rezidenței pentru creativi, cu scopul de a promova activitatea creativă a lui SASS BOGLARKA (artizan specializat în textile) și a pictoriței ADRIANA ELIAN (a cărei artă ne-a inspirat la aceste ateliere).

CREATIVI IMPLICAȚI

Loredana Dan - grafică, ilustrație pentru carte
Loredana Dan (grafician, ilustrație de carte)

 

Sass Boglarka (artizan, textile)
Sass Boglarka (artizan, textilă)

 

Rada Pavel (specialist în comunicare, ghid turistic)

 

Mihaiela Mihale Ilea
Mihaiela Ilea (jurnalist, scriitor)

 

Adrian Moldovan - designer de produs (cofondator, coordonator)
Adrian Moldovan 
(consultant tehnic - design de produs)

 

Nicolas Leș - artist ceramist
Nicolas Leș 
(artist plastic, ceramică)

 

Alina Modyrka Shiman - artist plastic (pictură)
Alina Modyrka 
(artist plastic, pictură)

 

Adriana Elian
Adriana Elian
 (artist plastic, pictură)

 

APEL DE IDEI DE DESIGN DE PRODUS ȘI ALTE EXPRIMĂRI CREATIVE

(apelul de idei și alte exprimări creative va rămâne deschis fără termen limită)

 

Cea de a IV-a ediție a Rezidenței pentru creativi @ RoSfera (21 septembrie-21 octombrie 2023) este momentul în care sunt lansate câteva direcții de lucru pentru tema ÎN RITMUL UNIVERSULUI:

  • câteva repere despre ritmurile ființei din diferite perspective;
  • arbordarea procesului de design de produs prin prezentarea unor produse sau servicii realizate cu ritm (olărit, ceasornicării etc.)
  • propuneri de exprimări creative care conțin ideea de ritm.

(ilustrația reprezintă un fragment dintr-o lucrare murală a artistei Adriana Elian)

CINE? După modelul folosit anterior în Rezidența pentru creativi, în urma apelului de idei și alte exprimări creative vor fi selectați doi participanți,  care vor fi DISCIPOLII unor MENTORI - profesioniști cu experiență în domenii ale industriilor creative în care se încadrează proiectele propuse. 

UNDE si CUM? Pe durata rezidenței, participanții la activități vor fi familiarizați cu mediul cultural și al industriilor creative din Baia Mare și din Maramureș.  Baia Mare este un punct important al culturii românești, fiind și centrul Maramureșului, o regiune reprezentativă pentru arta populară, cu tradiții și obiceiuri străvechi, foarte bine conservate. Activitățile din cadrul Rezidenței includ: întâlniri cu creativi din zonă, ateliere de creație, vizite la galerii, la ateliere ale creativilor, la muzee și la alte obiective necesare activităților.    

Apelul de idei rămâne deschis fără termen limită (prin e-mail: asociatia@rosfera.ro), cu scopul de a prezenta și promova reprezentanți ai industriilor creative și realizările lor. Vom selecta pentru prezentare în cadrul proiectului acele proiecte care sunt inedite (originalitatea este esențială), inovatoare, creative și oferă soluții interesante pentru un stil nomad. Sperăm să extindem cât mai mult REȚEAUA CREATIVILOR!

ritmuri surprinse de creativi

Nicu POP (meșteșugar - sculptură în lemn)

CALENDAR, de Nicu POP

Creații scrise 

Însemne pe copacul lumii în Bârsău de Jos (Editura Școala Ardeleană, 2023)

VORBE DESPRE TIMP culese de Ștefan Aurel Drăgan:

  • ”Ceasul solar: Când nu ți se vedea umbra, era amiază. Sau când îți puteai călca pe umbra capului. Până în jurul anilor cincizeci ai secolului trecut, în sat – și în alte sate – nu existau ceasuri și oamenii stabileau timpul după soare și după umbră cu ajutorul unui băț înfipt în pământ.”

  • ”– Câtu-i ceasu? – Jumătate la ușa grajdului.” (*adică la amiază)
Fila 285 din Manuscrisul Preotului Ioan Coman de Moisei (Editura Școala Ardeleană, 2024)

VORBE DESPRE TIMP culese de Ștefan Aurel Drăgan:

  • ”Ceasul solar: Când nu ți se vedea umbra, era amiază. Sau când îți puteai călca pe umbra capului. Până în jurul anilor cincizeci ai secolului trecut, în sat – și în alte sate – nu existau ceasuri și oamenii stabileau timpul după soare și după umbră cu ajutorul unui băț înfipt în pământ.”

  • ”– Câtu-i ceasu? – Jumătate la ușa grajdului.” (*adică la amiază)

#itinerariirosfera

(ideea acestor itinerarii a apărut în cadrul proiectului NOMADA - demarat la ediția a treia a Rezidenței pentru creativi @ Rosfera, - în colaborare cu Rada Pavel, specialist în comunicare și ghid turistic)

.

.

Biserici maramureșene din patrimoniul UNESCO

(itinerariu de două zile prin Maramureș istoric, la două dintre bisericile incluse în patrimoniul UNESCO - biserica din Bârsana și biserica din Budești, care au fost pomenite și în proiectul NOMADA, fiind puncte-reper în lupta românilor împotriva tătarilor, în secolul al XVIII-lea)

.

CREAȚII realizate în rezidențE ANTERIOARE

PARTENERI ȘI COLABORATORI

care ni s-au alăturat

 

Apreciem și pe această cale implicarea celor care ni s-au alăturat în proiect:

CONSULTANȚI:

  • Dr. MIHAIELA ILEA - referent științific, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, Departamentul  Cinematografie și Media, U.B.B. Cluj-Napoca/ jurnalist senior TVR Cluj
  • RADA PAVEL - specialist în Comunicare și ghid de turism
  • Ileana MOLDOVAN - istoric, Centrul de informare turistică Bârsana
Consiliul Judetean Maramures_sigla
CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ

ASOCIAȚIA CULORI UNITE



ASOCIAȚIA VALEA VERDE



ASOCIAȚIA RĂDĂCINILOR STRĂBUNE



.






ASOCIAȚIA City makers



EDITURA SAGA




Negru pe ALb



CUM PUTEȚI CONTRIBUI LA PROIECTUL ÎN RITMUL UNIVERSULUI?

Ne-am desfășurat activitățile și proiectele în Rezidențele pentru creativi în mare parte datorită implicării reprezentanților industriilor creative, voluntarilor, colaboratorilor, partenerilor, donatorilor și sponsorilor, cărora le mulțumim și sperăm să ni se alăture cei interesați de activitățile și proiectele noastre. 

Voluntariat/ Parteneriate

Implicare în proiectele și activitățile noastre 

Anul acesta, ideea de a explora tema ÎN RITMUL UNIVERSULUI a atras deja interesul și susținerea multor reprezentanți ai industriilor creative, vechi colaboratori din REȚEAUA CREATIVILOR, iar demersul de a merge aduna idei de design de produs și alte exprimări creative beneficiază de sprijinul financiar acordat de către CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ,  care ne-a încurajat și confirmat că este nevoie de un astfel de proiect prin care să atragem atenția asupra valorilor Maramureșului. Sperăm să ni se alăture cât mai multe instituții, reprezentanți ai industriilor creative, psihologi, cercetători, profesori sau persoane care pot contribui la demersul nostru de a găsi repere de identitate sau modele de viață în ritmul ancestral al  Maramureșului, promovând astfel această regiune ca destinație turistică. 

Găzduirea unor activități în spații/ ateliere 

Ca și în edițiile anterioare ale Rezidențelor pentru creativi, vom avea nevoie de găzduire pentru a desfășura activități (în Baia Mare sau în alte locații din Maramureș, în funcție de activitate): spații pentru întâlniri, spații pentru lucru în ateliere - pentru a dezvolta ideile de design de produs primite în apelul de proiecte.

Financiar

Donații

Sponsorizări

 Redirecționare 3,5% sau 20% 

Desfășurându-ne activitatea sub forma unui ONG, toate activitățile și proiectele noastre depind financiar de implicarea sponsorilor sau a celor care pot contribui cu donații sau redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venituri. De asemenea, contribuțiile sub formă de servicii sau produse ne pot ajuta să concretizăm ideile de design de produs propuse în proiect. Ne puteți ajuta să susținem ideile care impresionează, iar noi vă vom promova activitatea.

Ne-ar putea fi utile

Donații de materiale sau obiecte care pot fi refolosite/ recreate

”Aruncați” la Asociația RoSfera materiale sau obiecte care nu vă mai folosesc și ne-ar putea fi nouă de folos.