InFocus Săpânța

Print Friendly, PDF & Email

#Săpânța #infocusSăpânța

infocus Săpânța

Săpânța ca spațiu

Localitate în Maramureș.

  • Săpânța de azi

  • Săpânța în trecut

  •  evenimente determinante
Locuitorii din Săpânța
  • de azi

  •  #identitatedeneam & arborele familiei
(familia) BERȚE

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Berțe: 22. Berţe Mihai cu Tite Ion a Jurjoii și Echemeţ.

(familia) BOCOCI

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Bococi: 14. Bococi Toader și Verneda Ștefan, cu Gheorghie, frate. [...] 53. Bococi Grigorie, cu Ştefan şi Bococi Nicoară.  

(familia) BOJE

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Boje: 15. Boje Toader, Mândros Grigorie, Gheorghie și Apșan Văsîie. [...] 38. Boje Grigorie, Branco Alexa, Branco Petre.  

(familia) BRANCO

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Branco: 12. Branco Ion, Mihai, Vasiliu și Grigor Gheorghie.  

(familia) COMAN

- Ioan COMAN - (Ioan Koman de Moisei - născut în 30 martie 1774) - din mai 1828 era preot greco-catolic în #Moisei, la 1821 era preot în #Sarasău, un an preot în #Săcel, 9 ani preot în #Săpânța (după cum a notat el însuși în manuscrisul său - vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei)

(familia) FINTA

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Finta: 43. Finta Ştefan, cu Pop Grigorie lui Ion.  

(familia) HONDIȘ (HOLDIȘ)

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Hondiș: 37. Hondiş (Holdiş, n.n.) Pătraş, Ion Berce, Ion a Ziganului.  

(familia) IURCA

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Iurca: 49. Iurca Ion, Dumitru cu Apşan Mihai, Andruţ, Toader.  

(familia) MĂNĂILĂ

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Mănăilă: 54. Mănăilă Văsîiu, Ion şi Moşca Ion.  

(familia) ONIȘE

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Onișe: 19. Onișe Toader, Petra și Onișe Griga.  

(familia) PĂTRAȘ

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Pătraș: 52. Pătraş şi cu Vasîiu Oanii, unu.  

(familia) POP

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Pop: 10. Pop Ion Toader, Pătraș Gheorghie a lui Pop Vasiiu. [...] 13. Pop Ion lui Vasiliu Profi re, cu Ionașu Profi re și Grigor Toderu. [...] 20. Pop Ion, Ștefan, Grigorie lui Gheorghie fecior. 25. Pop Toader a popii, cu feciorii, Pop Ion, Dumr. 26. Pop Ion a Pătrășcoaie, cu Pop Ion Toader. 27. Pop Dumitru, cu frate-s<ău>, părinţii Pop Grigor. 28. Pop Ionaş, cu Pop Ion a lui Grigorie a popii. 29. Pop Toader şi Pop Dumitru a lui Ion. 30. Pop Nicoară a lui Grigorie cu Pop Toader, Ion, fiii. [...] 36. Pop Alexa, Ion a lui Gheorghie a lui Iacov, Boje Văsîiu. [...] 39. Pop Grigorie, Ion lui Chirilă şi Pop Pătraş. 

(familia) REDNIC

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Rednic: 23. D. Rednic Iștvan cu a lui Soponţai Ianoș. 

(familia) ROMAN

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Roman: 42. Roman Grigorie, Roman Dumitru.. 

(familia) STAN

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Stan: 1. Stan Gheorghie lui Ion, cu fecior Ionaș și Stan Gherghie lui Vasalie. 2. Stan Pătraș, cu frate-său, Stan Dumitru lui Găvrilă. 3. Stan Toader și Pătraș lui Grigorie lui Iacov. 4. Stan Ion, nemiș – birău, și Stan Ion lui Grigorie Căline. 5. Stan Simion, cu fecioruș, Ion, și Stan Mihai a lui Găvrilă. 6. Stan Petre, Văsiiu, Toader, Simion lui Grigorie. 7. Stan Toader și Stan Ioan, a lui Stan Ștefan Ionci feciori. 8. Stan Ion și Stan Eremie, lui Grigorie feciori, și Nistor. 9. Stan Filipu, cu Stan Toader și Floare a lui Grigorie [...] 11. Stan Mihai a lui Ion Nuglenci, cu Codre Dumitru. [...] 24. Stan Ionaș a lui Gheorghie și Conca Gheorghie. [...] 31. Stan Gheorghe şi Stan Toader a lui Ionaş. 32. Stan Ion a lui Dumitru, cu Stan Ion a lui Mihai. 33. Stan Toader a Brez, cu Stan Nicoară a lui Ionaş. 34. Stan Văsîiu a rotarului, cu fraţii săi. 35. Stan Gheorghie, Stan Văsîiu a lui Dumitru. [...] 41. Stan Văsîiu, Ion, Toader lui Pătraş Greti şi Batin Ion. [...] 45. Stan Toader a lui Văsîiu, cu Gheorghie, fecioru-său. 46. Stan Griga, Stan Iacov şi Ion a lui Madiarco. [...] 48. Stan Ion Toader, Grigorie Huchii Turdii.  

(familia) ȘTEȚCA

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Ștețca: 40. Şteţca Pătraş, Ion Grigorie lui Dumitru. [...] 47. Şteţca Toader şi Grigorie a Griguţiî, unu, 1. [...] 50. Şteţca Dumitru a Tătucu, cu tri fraţi. 51. Şteţca Toader, şi iară Toader a Şecheri, cu Taşcău.  

(familia) TITE

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Tite: 21. Tite Ion cu Moldovan Vasalie a morariu.  

(familia) TURDA

- Preotul Ioan COMAN nota, la 1 aprilie 1805 (vezi Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 80), pe cei înmormântați în cimitirul de la Săpânța, din familia Turda: 10. Pop Ion Toader, Pătraș Gheorghie a lui Pop Vasiiu. [...] 13. Pop Ion lui Vasiliu Profi re, cu Ionașu Profi re și Grigor Toderu. [...] 44. Turda Văsîiu, Ion, Alexa, fiii lui Toader.  

  •  #identitateculturala & condiții de viață, evoluția celor din jur
  •  #identitatereligioasa
  • elemente de identitate ale maramureșenilor
  • temperament
  • aptitudini/ talente
  • în trecut

  •  întâmplări determinante
Valori ale localității Săpânța
  • de azi

 

  •  locuri deosebite, monumente ale naturii

 

  •  #identitateculturala 
  • din trecut

OBICEIURI

Jocul Ursului

Mihai Dăncuș, Manuscrisul preotului Ioan Coman de la Moisei, p. 57
”până nu demult, în satele de pe Valea Tisei (Sarasău, Săpânţa, dar şi Slatina, Apşa de Jos, Apşa de Mijloc în dreapta Tisei – Ucraina) se practica Jocul Ursului. În Sarasău, ceata era formată din șase-șapte personaje: masca de urs (una sau două), doi moşi, un butucar, ţiganul, doi feciori în costume de păcurari.”

Grupul REȚEAUA CREATIVILOR MARAMUREȘENI @ ROSFERA

ATMOSFERA IN Săpânța

#atmosferainrosfera #nomadinrosfera

Maramureșul este o zonă în care să te întorci... și să te tot reîntorci... probabil că nu ajunge o viață pentru a fi cuprinsă atmosfera Maramureșului. Adunăm câteva repere pentru cei care poposesc pentru o zi, o săptămână, o lună sau o vreme mai îndelungată...

Grupul CULTURA ÎN MARAMUREȘ

(aici sunt adunate informații despre evenimente și produse/ servicii culturale la care au acces cei ce se află în Maramureș)

Casa-Muzeu Stan Ioan Pătraș

 #Săpânța

In situ

Conservată și deschisă, in situ (în locația originală), grație etnologului Mihai Dăncuș

infocus RoSfera @ Maramureș

infocus RoSfera @ ROMÂNIA

infocus RoSfera @ pretutindeni

REPERE DE IDENTITATE pentru RoSfera

(model de definire a identității unui grup - creativii români, care se suprapune și peste identitatea de neam, însă având ca reper comun identitatea profesională)

SIMBOLURI

Repere de identitate... Maramureș

#identitateacomunitatii #identitatedegrup #identitatedeneam #identitateculturala

REPERE DE IDENTITATE pentru maramureșeni

Împodobim bradul vieții împreună 

Conturăm o steluță necesară pentru a împlini primul nivel al bradului vieții definind reperul #euinunivers pentru cei care doresc să aleagă Maramureșul pentru #identitateacomunitatii.

Creații care reflectă identitatea

V-au fost de folos informațiile din această pagină? 

Susțineți-ne (www.rosfera.ro/sustine) să putem susține acest proiect despre Maramureș si celelalte activități de la RoSfera

* distribuind postările noastre, iar dacă aveți posibilitatea * fie să redirecționați din impozitul pe venit personal sau afacerii, * fie să sponsorizați sau * să donați, fiind ONG, depindem de implicarea celor care ne apreciază activitatea pe care o desfășurăm împreună cu colaboratorii.

Voluntariat/ Parteneriate

Implicare în proiectele și activitățile noastre 

Găzduirea unor activități în spații/ ateliere 

Financiar

Donații 

Sponsorizări

 Redirecționare 3,5% sau 20% 

Ne-ar putea fi utile

Donații de cărți, rafturi, alte produse potrivite pentru o  bibliotecă