Lavița

Print Friendly, PDF & Email

Banca-ambasadoare a Maramureșului


REZIDENȚA PENTRU CREATIVI, PRIMA EDIȚIE, 2020

PROIECT AL ASOCIAȚIEI CULORI UNITE, DERULAT ÎMPREUNĂ CU ROSFERA ȘI EDITURA SAGA, SUSȚINUT DE MUNICIPIUL BAIA MARE

- apel continuu de idei de design de produs și alte exprimări creative -

logo_lavita2

LAVIȚĂ sau LAIȚĂ înseamnă, în Maramureș, bancă, însă aici banca reprezintă o lume minunată. Este o lume încadrată de simboluri puse pe porți uimitoare, ale căror forme și încrestături spun adevărate istorii, iar în fața acestor porți - universuri recreate de oameni - se adună poveștile celor care se așază pe laițe. 

Prin proiectul LAVIȚA - banca-ambasadoare a Maramureșului -, reprezentanți ai industriilor creative adună idei de bănci inspirate din Maramureș, care să surprindă specificul acestei regiuni și să redea atmosfera de aici. 

REZIDENȚA PENTRU creativi, 2020

(prima ediție)

Pe durata rezidenței, participanții la activități au fost familiarizați cu mediul cultural și al industriilor creative din Baia Mare, oraș care este un punct important al artei românești, dar și centrul unei regiuni reprezentative pentru arta populară, cu tradiții și obiceiuri străvechi, foarte bine conservate. 

Un creativ cu experiență – un MENTOR (profesionist dintr-un domeniu al industriilor creative) și un DISCIPOL au conceput idei de design de produs pornind de la tema Rezidenței și folosind diverse moduri de exprimare creativă.

Alături de produsul principal al temei rezidenței, alți participanți creativi contribuie cu proiecte care pot însoți banca-ambasador din Maramureș cu mesaje pe această temă în diverse formate creative (scrieri, muzică, arte plastice sau în diverse alte moduri de exprimare cuprinse în industriile creative), astfel creionându-se imagini ale regiunii, dar promovând și creativi români. 

Activitățile din cadrul Rezidenței au inclus întâlniri cu creativi locali, ateliere de creație, vizite la galerii, la ateliere ale creativilor, la muzee și la alte obiective necesare activităților. 

Creativi implicați

Nelia Daniela DÎNCU

coordonator proiecte, editor (mentor)

Detalii profil

implicată în proiectele: Lavița, Girueta, Nomada, Ateliere de meșterit bucurii - Ateliere de identitate, Ateliere de scriere

Radu TĂRȚAN

colecționar de artă, manager cultural - mentor

implicat în proiectele: Lavița, Nomada 

Adrian Francisc MOLDOVAN

coordonator, consultant tehnic (mentor), design de produs

Detalii profil

implicat în proiectele: Atelie.RE, Lavița, NomadaAteliere de meșterit bucurii 

Maria DÎNCU

asistent proiecte, artist plastic (discipol) (ceramică)

implicată în proiectele: Lavița, Nomada 

Roxana CSUCSAK

artist plastic - discipol (sculptură)

Detalii profil

implicată în proiectele: Lavița, Ateliere de meșterit bucurii - Ateliere de identitate

Ioan MUNTEANU

artist plastic - mentor (pictură, sculptură)

implicat în proiecte: Lavița

Ion MARIȘ

scriitor, editor (mentor)

Detalii profil

implicat în proiectele: Lavița, Nomada, Ateliere de meșterit bucurii - Ateliere de identitate, Ateliere de scriere

Ion BLEDEA

artist plastic - mentor (sculptură)

implicat în proiectele: Lavița

Laiță de Roxana Csucsak

Roxana CSUCSAK, Laiță inspirată de Muzeul Satului

MARAMUREȘUL VĂZUT DE PE LAVIȚĂ

Maramures, Mira Marincas

Mira MARINCAS, Maramureș

Lavița este banca din fața porții, dar și banca din casă, așezată, de obicei, lângă masă, fiind încăpătoare, pentru a putea aduna, în zilele răcoroase, mai mulți membri ai familiei sau musafiri. Așadar, lavița este un loc de odihnă, dar mai ales un spațiu de socializare. Aici se adună idei, păreri, sfaturi, povești, dar de aici pleacă și multe planuri. Aici se făceau pe vremuri șezători sau se puneau la cale treburi ale comunității. În Maramureș încă se mai păstrează - deși estompat - obiceiuri străvechi, lumea se mai adună încă la poartă, pe lavițe, iar în astfel de momente timpul nu mai are granițe - prezentul arată ca un trecut străvechi, nedefinit și magic. 

În Maramureș, oamenii șed pe laiță, chiar și la oraș încă se mai folosește această denumire străveche pentru bancă. Laița este banca din fața porții, dar și banca din casă, așezată, de obicei, după masă, încăpătoare, pentru a putea aduna în zilele răcoroase mai mulți membri ai familiei sau musafiri. Așadar, lavița este un loc de odihnă, dar mai ales un spațiu de socializare. Aici se adună idei, păreri, sfaturi, povești, dar de aici pleacă și multe planuri. Aici se făceau pe vremuri șezători sau se puneau la cale treburi ale comunității. 

În unele zone al Maramureșului se mai păstrează - deși estompat - obiceiuri străvechi, lumea se mai adună încă la poartă, pe lavițe, iar în astfel de momente, timpul nu mai are granițe - prezentul arată ca un trecut străvechi, nedefinit. Proiectele de lavițe care să fie ambasadoare ale Maramureșului au fost realizate cu prilejul Rezidenței pentru creativi, de la Baia Mare, aflată la prima ediție în 2020, iar pe lângă acestei idei de design se adună și alte forme de exprimare a temei, menite să completeze imaginea Maramureșului.

Lavița în creații

Pagina dedicată Laviței însoțește banca-ambasadoare a Maramureșului, însă pe lângă proiectele de design de produs, adunăm și alte forme creative de exprimare a acestei teme (arte vizuale, scrieri, muzică etc.) pentru a cuprinde atmosfera atât de bogată a regiunii.

Idei de design de produs pentru tema LAVIȚA

CONSULTANȚI:

  • Dr. MIHAIELA ILEA - referent științific, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, Departamentul  Cinematografie și Media, U.B.B. Cluj-Napoca/ jurnalist senior TVR Cluj
  • RADA PAVEL - specialist în comunicare și ghid turism
  • Drd. OANA ENĂȘEL - specialist în marketing, doctorand la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, U.B.B. Cluj-Napoca