Nomada

nomazii în trecut, prezent și viitor 

 Proiect dedicat refugiatelor din calea conflictelor (din Ucraina sau din alte țări)

@ REZIDENȚA PENTRU CREATIVI

(TREIA EDIȚIE, 5-11 septembrie 2022)

Nomada Apel

REPERE TEORETICE

  Împreună cu colaboratorii noștri, cu ocazia acestei ediții a Rezidenței pentru creativi, vom începe să adunăm informații, definiții, păreri, studii și să conturăm astfel repere teoretice în jurul temei, cu trei direcții:   

TRECUT: Urmele tătarilor prin Maramureș
Cum au influențat tătarii istoria Maramureșului (din cartea "Insemne pe scoarta"):
”La luptele purtate de Ludovic I Angevinul (de Anjou), cel mare, fiul lui Carol Robert, regele maghiarilor (a domnit între 1342-1382) care, ajutat de supușii voievozi români din creierul Marmației maramureșene, în anul 1343, au trecut munții, au învins și au alungat hoardele sălbatice ale tătarilor de pe teritoriulul nordului Moldovei. Drept răsplată pentru acest ajutor, voievodul Dragoș a rămas stăpân peste un teritoriu cu câteva comunități umane din Moldova septentrională, pe care le unește sub sceptrul său, între 1352 și 1353, stabilindu-și capitala la Baia (albie, secătură, mină. A urmat, între anii 1354-1358, Sas, urmașul lui și apoi în 1359 nepotul lui, fiul lui Sas, Balc. Dar nu după mulți ani, în 1363, familia Bogdăneștilor, rivala lui Dragoș, care încă din 1349 se încontra cu regii maghiari, trece șeaua munților și îl alungă pe Balc, fiul lui Sas.”

  • Frații Petreuș au preluat din folclorul maramureșean un cântec cu versuri despre trecerea tătarilor prin această zonă;

  • În literatura veche, există referire la tătari în Manuscrisul Preotului Ioan Coman.
PREZENT: NOMADA/ refugiata din calea conflictelor

  • Cum să ai o viață bună de nomad?

  • Stil nomad sau stil minimalist
VIITOR: Nomazii digitali

APEL DE IDEI ȘI ALTE EXPRIMĂRI CREATIVE

(termen pentru selecția la Rezidența pentru creativi: 20 august 2022; apel deschis fără termen limită)


IDEI DE DESIGN DE PRODUS

SOLUȚII PENTRU CEI CARE AU O VIAȚĂ SAU O ACTIVITATE ÎN STIL NOMAD: case pe roți, rulote pentru comerț sau pentru activități artistice, mașini pentru vacanțe, mobilier pliabil etc. 

EXPRIMĂRI CREATIVE

  După modelul folosit anterior în Rezidența pentru creativi, în urma apelului de idei și alte exprimări creative vor fi selectați doi participanți,  care vor fi DISCIPOLII unor MENTORI - profesioniști cu experiență în domenii ale industriilor creative în care se încadrează proiectele propuse. Pe durata rezidenței, participanții la activități vor fi familiarizați cu mediul cultural și al industriilor creative din Baia Mare, oraș care este un punct important al artei românești, dar și centrul unei regiuni reprezentative pentru arta populară, cu tradiții și obiceiuri străvechi, foarte bine conservate.    

  Pe durata rezidenței, participanții la activități vor fi familiarizați cu mediul cultural și al industriilor creative din Baia Mare, oraș care este un punct important al artei românești, dar și centrul Maramureșului, o regiune reprezentativă pentru arta populară, cu tradiții și obiceiuri străvechi, foarte bine conservate. Activitățile din cadrul Rezidenței includ întâlniri cu creativi locali, ateliere de creație, vizite la galerii, la ateliere ale creativilor, la muzee și la alte obiective necesare activităților.    

Apelul pentru participare la Rezidența pentru creativi @ Rosfera (5-11 septembrie 2022) are termen limită data 20 august 2022 (ora 23.59), până când primim (prin e-mail: asociatia@rosfera.ro) ideea de design de produs sau altă exprimare creativă și o prezentare a participantului (nu solicităm diplome, experiență sau alte realizări cu aceeași temă, dar pot fi utile pentru a ne face o imagine mai amplă pentru o viitoare colaborare). Locurile la Rezidența pentru creativi fiind limitate, vom selecta pentru prezentare în cadrul proiectului și acele proiecte care sunt inedite (originalitatea este esențială), inovatoare, creative și oferă soluții interesante pentru un stil nomad. Sperăm să extindem cât mai mult REȚEAUA CREATIVILOR!

Atmosferă de festival pe o stradă din Cluj

296546724_475326364427721_94417620886173784_n

CREAȚII realizate în rezidențELE pentru creativi (2020, 2021)

ALTE CREAȚII DIN REZIDENȚE

1
Propuneri de design de produs/ ALTE EXPRIMĂRI CREATIVE
10
Creativi
10
PARTENERI