Nomada

nomazii în trecut, prezent și viitor 

 Proiect dedicat refugiatelor din calea conflictelor (din Ucraina sau din alte țări)

@ REZIDENȚA PENTRU CREATIVI

(A TREIA EDIȚIE, 5-11 septembrie 2022)

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Nomada

REPERE TEORETICE

Cuvinte-cheie

(forme ale vieții nomade)

#nomada, #nomad, #nomadinrosfera, #lumeanomada, #stilnomad, #viatadenomad, #nomadprinviata, #refugiat, #migrant, #nomazipastorali, #nomaziculturali, #nomaziclimatici #nomazidigitali, #nomazicreativi, #artanomada, #creativiambulanti, #comertambulant, #mobilierpliabil, #casaperoti, #activitateperoti,  #rulota, #caravana, #casaperoti

Împreună cu colaboratorii noștri, cu ocazia acestei ediții a Rezidenței pentru creativi, vom începe să adunăm informații, definiții, studii, nevoi și soluții și să conturăm astfel repere teoretice în jurul temei, cu trei direcții (urmăriți conținuturile deschizând fiecare +):   

NOMAZII DE IERI:

  • PE URMELE TĂTARILOR ÎN MARAMUREȘ... Cum au influențat nomazii  istoria Maramureșului și istoria românilor?
Referințe impactul tătarilor asupra istoriei Maramureșului (și a Moldovei) în cartea Insemne pe scoartă - în curs de aparitie la Editura Scoala Ardeleană)

”La luptele purtate de Ludovic I Angevinul (de Anjou), cel Mare, fiul lui Carol Robert, regele maghiarilor (a domnit între 1342-1382) care, ajutat de supușii voievozi români din creierul Marmației maramureșene, în anul 1343, au trecut munții, au învins și au alungat hoardele sălbatice ale tătarilor de pe teritoriulul nordului Moldovei. Drept răsplată pentru acest ajutor, voievodul Dragoș a rămas stăpân peste un teritoriu cu câteva comunități umane din Moldova septentrională, pe care le unește sub sceptrul său, între 1352 și 1353, stabilindu-și capitala la Baia (albie, secătură, mină. A urmat, între anii 1354-1358, Sas, urmașul lui și apoi în 1359 nepotul lui, fiul lui Sas, Balc. Dar nu după mulți ani, în 1363, familia Bogdăneștilor, rivala lui Dragoș, care încă din 1349 se încontra cu regii maghiari, trece șeaua munților și îl alungă pe Balc, fiul lui Sas.”

Izgonirea tătarilor de către maramureșeni a avut un rol în poziția Ungariei față de Maramureș

”Un document din 1360 emis de regele Ungariei Ludovic I de Anjou oferă informaţii despre răsplătirea unor români din Maramureş pentru meritele lor în lupta dusă cu tătarii de la est de Carpaţi.” (Istoria pe înțelesul tuturor)”

Epopeea în versuri Tataratatura (încă nepublicată) a eruditului Laurențiu Mihalyi surprinde  zdrobirea tătarilor în Maramureş în ultima lor invazie în Europa, în anul 1717 (lucrarea se află Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului Baia Mare, Fond „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”, 353, drs. 42., fiind menționată de Ioan Boroica, O culegere de folclor din Maramureş de la jumătatea sec. al XIX-lea, în vol. „Acta Musei Maramorosiensis” V, 2006, Sighetu Marmaţiei, p. 163 şi urm.) 
Frații Petreuș au preluat din folclorul maramureșean un cântec cu versuri despre trecerea tătarilor prin această zonă
În literatura veche, există referiri la tătari în Manuscrisul Preotului Ioan Coman - în verșul A tătarilor uciși de strămoșii noștri la Borșa 1700 (pagina 409 în manuscrisul original, scris în perioada 1799-1830) - după ce tătarii au suferit pierderi mari la „Strâmtura”, pe defileul Izei și nimiciți total în lupta de la Borșa – „Preluca tătarilor”, de românii conduși de Popa Lupu, fost ofițer în armata lui Rakoczy.
Detaliu Monumentul de la Preluca tătarilor (Borșa - Maramureș)
În Manuscrisul Preotului Ioan Coman - în verșul Tot a Învierii Domnului Iisus Hristos (pagina 33 în manuscrisul original), tătarii erau asociați iadului, diavolului (după cum observă și îngrijitorul ediției, Mihai Dăncuș, într-o notă la aceste versuri).
”Cel Unul din Troiţă,/ Cel Unul din Troiţă,/ Au înviet din gropiţă,/ Ne-au scos pre noi din temniţă,/ Din temniţa iadului,/ Din focul tartarului [...]”
NOMAZII DE AZI:
  • Viață de nomad @ATELIERE DE IDENTITATE 
  • Noi, nomazii/ nomad prin viață  @ ATELIERE DE MEȘTERIT BUCURII 
HARTA VIEȚII în această lume

repere pentru experiențe în călătoria veții

  • Nomazii de ieri, românii de azi... @ ATELIERE DE IDENTITATE - exemplul comunității tătarilor din România, care a primit și o identitate românească/ europeană, păstrându-și valorile și cultura etnică
  • NOMADA/ refugiata din calea conflictelor sau a condițiilor neprielnice de viață
  • Obiceiuri străvechi păstrate la nomazii pastorali de azi
Referințe privind obiceiuri vechi de transhumanță, care sunt încă vii în zone din Maramureș, Sălaj sau Satu Mare în cartea lui Ștefan Aurel Drăgan - Însemne pe copacul lumii din Bârsău de Jos (p. 53)
”Oile sibienilor: În fiecare iarnă, sibienii veneau cu turmele de oi pe la noi, prin sat. Șeful lor era unul Niță. Ei îngunoiau holdele în schimbul îngăduinței de transhumanță. Se făcea schimb de produse: ei dădeau caș și brânză de oaie, iar sătenii le donau mâncare și furaje pentru oi.”

#nomazipastorali, #atmosferainrosfera

  • Stil nomad sau stil minimalist
NOMAZII DE MAINE:
  • Maramureșul - destinație pe harta nomazilor digitali sau creativi
#NOMADinROSFERA

(urmăriți și grupul Nomad in Rosfera, #NomadinMaramures, #atmosferainRosfera pe Facebook sau pe Instagram pentru a găsi reperele noastre)

Pe urmele tătarilor prin Maramureș

(itinerariu de două zile prin Maramureș istoric/ 2 days itinerary through the historic region of Maramureș): CAVNIC,  BUDEȘTI, BÂRSANA, PRISLOP

APEL DE IDEI DE DESIGN DE PRODUS ȘI ALTE EXPRIMĂRI CREATIVE

(apelul de idei și alte exprimări creative va rămâne deschis fără termen limită)

 

Cea de a treia ediție a Rezidenței pentru creativi @ RoSfera (5-11 septembrie 2022) este momentul în care sunt lansate câteva direcții de lucru pentru tema NOMADA:

  • câteva repere teoretice îndreptate înspre trecut, prezent și viitor, 
  • realizarea unor produse/ servicii destinate celor care au o viață personală sau profesională nomadă (case pe roți, rulote/ caravane pentru comerț sau pentru activități artistice, caravane pentru vacanțe, mobilier pliabil etc.).

Atmosferă de festival pe o stradă din Cluj (#comertambulant)

296546724_475326364427721_94417620886173784_n

CINE? După modelul folosit anterior în Rezidența pentru creativi, în urma apelului de idei și alte exprimări creative vor fi selectați doi participanți,  care vor fi DISCIPOLII unor MENTORI - profesioniști cu experiență în domenii ale industriilor creative în care se încadrează proiectele propuse. 

UNDE si CUM? Pe durata rezidenței, participanții la activități vor fi familiarizați cu mediul cultural și al industriilor creative din Baia Mare și din Maramureș.  Baia Mare este un punct important al culturii românești, fiind și centrul Maramureșului, o regiune reprezentativă pentru arta populară, cu tradiții și obiceiuri străvechi, foarte bine conservate. Activitățile din cadrul Rezidenței includ: întâlniri cu creativi din zonă, ateliere de creație, vizite la galerii, la ateliere ale creativilor, la muzee și la alte obiective necesare activităților.    

Apelul de idei rămâne deschis fără termen limită (prin e-mail: asociatia@rosfera.ro), cu scopul de a prezenta și promova reprezentanți ai industriilor creative și realizările lor. Vom selecta pentru prezentare în cadrul proiectului acele proiecte care sunt inedite (originalitatea este esențială), inovatoare, creative și oferă soluții interesante pentru un stil nomad. Sperăm să extindem cât mai mult REȚEAUA CREATIVILOR!

Aspecte ale vieții nomade surprinse de creativi

NOMADA -CASĂ PE ROȚI

#designdeprodus #casanomada 

AMENAJARE DUBIȚĂ-NOMADA PENTRU CĂLĂTORII

#designdeprodus #dubitanomada

mobilier PLIABIL

#designdeprodus #mobiliernomada

CREAȚII realizate în rezidențE pentru creativi ANTERIOARE

PARTENERI ȘI COLABORATORI

care ni s-au alăturat

 

Apreciem și pe această cale implicarea celor care ni s-au alăturat în proiect:

CONSULTANȚI:

  • Dr. MIHAIELA ILEA - referent științific, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, Departamentul  Cinematografie și Media, U.B.B. Cluj-Napoca/ jurnalist senior TVR Cluj
  • RADA PAVEL - specialist în Comunicare și ghid de turism
  • Dr. SERGEAN OSMAN - doctor în Istorie
  • Drd. OANA ENĂȘEL - specialist în Marketing, doctorand la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, U.B.B. Cluj-Napoca 
  • Ileana MOLDOVAN - istoric, Centrul de informare turistică Bârsana
  • VASILE SLIVCA - profesor de Istorie
Consiliul Judetean Maramures_sigla
CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ

ASOCIAȚIA CULORI UNITE



ASOCIAȚIA VALEA VERDE



.






EDITURA SAGA




Negru pe ALb



 

CUM PUTEȚI CONTRIBUI LA PROIECTUL NOMADA?

Ne-am desfășurat activitățile și proiectele în Rezidențele pentru creativi în mare parte datorită implicării reprezentanților industriilor creative, voluntarilor, colaboratorilor, partenerilor, donatorilor și sponsorilor, cărora le mulțumim și sperăm să ni se alăture cei interesați de activitățile și proiectele noastre. 

Voluntariat/ Parteneriate

Implicare în proiectele și activitățile noastre 

Anul acesta, ideea de a explora tema NOMADA a atras deja interesul și susținerea multor reprezentanți ai industriilor creative, vechi colaboratori din REȚEAUA CREATIVILOR, iar demersul de a merge pe urmele tătarilor este deja susținut de CENTRUL DE STUDII ASUPRA ORIENTULUI MIJLOCIU ȘI A MEDITERANEI din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj. Sprijinul financiar acordat de către CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ ne-a încurajat și confirmat că este nevoie de un astfel de proiect prin care să atragem atenția asupra valorilor Maramureșului. Sperăm să ni se alăture cât mai multe instituții, reprezentanți ai industriilor creative, cercetători, profesori sau persoane care pot contribui la demersul nostru de a găsi repere de identitate sau modele de viață nomadă în trecut, de a propune soluții pentru cei care au o viață sau o profesie nomadă și de a arăta că Maramureșul poate fi o destinație atractivă pentru nomazii digitali.

Găzduirea unor activități în spații/ ateliere 

Ca și în edițiile anterioare ale Rezidențelor pentru creativi, vom avea nevoie de găzduire pentru a desfășura activități (în Baia Mare sau în alte locații din Maramureș, în funcție de activitate): spații pentru întâlniri, spații pentru lucru în ateliere - pentru a dezvolta ideile de design de produs primite în apelul de proiecte (amenajare dubiță pentru călătorii, casă pe roți, mobilier pliabil etc.).

Financiar

Donații

Sponsorizări

 Redirecționare 3,5% sau 20% 

Desfășurându-ne activitatea sub forma unui ONG, toate activitățile și proiectele noastre depind financiar de implicarea sponsorilor sau a celor care pot contribui cu donații sau redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venituri. De asemenea, contribuțiile sub formă de servicii sau produse ne pot ajuta să concretizăm ideile de design de produs propuse în proiect (realizare de mobilier pliabil, amenajare de dubiță pentru călătorii, realizarea unei case pe roți de la A la Z etc.). Ne puteți ajuta să susținem ideile care impresionează, iar noi vă vom promova activitatea.

Ne-ar putea fi utile

Donații de materiale sau obiecte care pot fi refolosite/ recreate

”Aruncați” la Asociația RoSfera materiale sau obiecte care nu vă mai folosesc și ne-ar putea fi nouă de folos: o dubiță care poate fi restaurată sau amenajată pentru călătorii, materiale și servicii de proiectare, design, prelucrare a materialelor pentru a realiza mobilier pliabil, dubița pentru călătorii sau casa pe roți.