Nomada
@ REZIDENȚA PENTRU CREATIVI
(A TREIA EDIȚIE, 5-11 septembrie 2022)
Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

REPERE TEORETICE
(forme ale vieții nomade)
#nomada, #nomad, #nomadinrosfera, #lumeanomada, #stilnomad, #viatadenomad, #nomadprinviata, #refugiat, #migrant, #nomazipastorali, #nomaziculturali, #nomaziclimatici #nomazidigitali, #nomazicreativi, #artanomada, #creativiambulanti, #comertambulant, #mobilierpliabil, #casaperoti, #activitateperoti, #rulota, #caravana, #casaperoti
Împreună cu colaboratorii noștri, cu ocazia acestei ediții a Rezidenței pentru creativi, vom începe să adunăm informații, definiții, studii, , nevoi și soluții și să conturăm astfel repere teoretice în jurul temei, cu trei direcții (urmăriți conținuturile deschizând fiecare +):
- PE URMELE TĂTARILOR ÎN MARAMUREȘ... Cum au influențat nomazii istoria Maramureșului și istoria românilor?
”La luptele purtate de Ludovic I Angevinul (de Anjou), cel Mare, fiul lui Carol Robert, regele maghiarilor (a domnit între 1342-1382) care, ajutat de supușii voievozi români din creierul Marmației maramureșene, în anul 1343, au trecut munții, au învins și au alungat hoardele sălbatice ale tătarilor de pe teritoriulul nordului Moldovei. Drept răsplată pentru acest ajutor, voievodul Dragoș a rămas stăpân peste un teritoriu cu câteva comunități umane din Moldova septentrională, pe care le unește sub sceptrul său, între 1352 și 1353, stabilindu-și capitala la Baia (albie, secătură, mină. A urmat, între anii 1354-1358, Sas, urmașul lui și apoi în 1359 nepotul lui, fiul lui Sas, Balc. Dar nu după mulți ani, în 1363, familia Bogdăneștilor, rivala lui Dragoș, care încă din 1349 se încontra cu regii maghiari, trece șeaua munților și îl alungă pe Balc, fiul lui Sas.”
”Un document din 1360 emis de regele Ungariei Ludovic I de Anjou oferă informaţii despre răsplătirea unor români din Maramureş pentru meritele lor în lupta dusă cu tătarii de la est de Carpaţi.” (Istoria pe înțelesul tuturor)”
Detaliu Monumentul de la Preluca tătarilor (Borșa - Maramureș)
- Viață de nomad @ATELIERE DE IDENTITATE
- Noi, nomazii/ nomad prin viață @ ATELIERE DE MEȘTERIT BUCURII
- Nomazii de ieri, românii de azi... @ ATELIERE DE IDENTITATE - exemplul comunității tătarilor din România, care a primit și o identitate românească/ europeană, păstrându-și valorile și cultura etnică
- NOMADA/ refugiata din calea conflictelor sau a condițiilor neprielnice de viață
- Obiceiuri străvechi păstrate la nomazii pastorali de azi
#nomazipastorali, #atmosferainrosfera
- Stil nomad sau stil minimalist
- Maramureșul - destinație pe harta nomazilor digitali sau creativi
#NOMADinROSFERA
(urmăriți și grupul Nomad in Rosfera, #NomadinMaramures, #atmosferainRosfera pe Facebook sau pe Instagram pentru a găsi reperele noastre)
Pe urmele tătarilor prin Maramureș
(itinerariu de două zile prin Maramureș istoric/ 2 days itinerary through the historic region of Maramureș): CAVNIC, BUDEȘTI, BÂRSANA, PRISLOP
APEL DE IDEI DE DESIGN DE PRODUS ȘI ALTE EXPRIMĂRI CREATIVE
(apelul de idei și alte exprimări creative va rămâne deschis fără termen limită)
Cea de a treia ediție a Rezidenței pentru creativi @ RoSfera (5-11 septembrie 2022) este momentul în care sunt lansate câteva direcții de lucru pentru tema NOMADA:
- câteva repere teoretice îndreptate înspre trecut, prezent și viitor,
- realizarea unor produse/ servicii destinate celor care au o viață personală sau profesională nomadă (case pe roți, rulote/ caravane pentru comerț sau pentru activități artistice, caravane pentru vacanțe, mobilier pliabil etc.).
Atmosferă de festival pe o stradă din Cluj (#comertambulant)

CINE? După modelul folosit anterior în Rezidența pentru creativi, în urma apelului de idei și alte exprimări creative vor fi selectați doi participanți, care vor fi DISCIPOLII unor MENTORI - profesioniști cu experiență în domenii ale industriilor creative în care se încadrează proiectele propuse.
UNDE si CUM? Pe durata rezidenței, participanții la activități vor fi familiarizați cu mediul cultural și al industriilor creative din Baia Mare și din Maramureș. Baia Mare este un punct important al culturii românești, fiind și centrul Maramureșului, o regiune reprezentativă pentru arta populară, cu tradiții și obiceiuri străvechi, foarte bine conservate. Activitățile din cadrul Rezidenței includ: întâlniri cu creativi din zonă, ateliere de creație, vizite la galerii, la ateliere ale creativilor, la muzee și la alte obiective necesare activităților.
Apelul de idei rămâne deschis fără termen limită (prin e-mail: asociatia@rosfera.ro), cu scopul de a prezenta și promova reprezentanți ai industriilor creative și realizările lor. Vom selecta pentru prezentare în cadrul proiectului acele proiecte care sunt inedite (originalitatea este esențială), inovatoare, creative și oferă soluții interesante pentru un stil nomad. Sperăm să extindem cât mai mult REȚEAUA CREATIVILOR!
Aspecte ale vieții nomade surprinse de creativi
CREAȚII realizate în rezidențE pentru creativi ANTERIOARE
Apreciem și pe această cale implicarea celor care ni s-au alăturat în proiect:
CONSULTANȚI:
- Dr. MIHAIELA ILEA - referent științific, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, Departamentul Cinematografie și Media, U.B.B. Cluj-Napoca/ jurnalist senior TVR Cluj
- RADA PAVEL - specialist în Comunicare și ghid de turism
- Dr. SERGEAN OSMAN - doctor în Istorie
- Drd. OANA ENĂȘEL - specialist în Marketing, doctorand la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, U.B.B. Cluj-Napoca
- Ileana MOLDOVAN - istoric, Centrul de informare turistică Bârsana
- VASILE SLIVCA - profesor de Istorie