Rezidența pentru creativi
Creativi @ Rezidența Rosfera
Roxana Csucsak
(artist plastic, sculptură)
Maczo Istvan
(meșter tinichigiu)
Laura Codreanu
(psiholog, artist plastic, fotograf)
Lucian Ilieș
(psiholog, meșter pentru lemn)
Lidia Dolha
(specialist în marketing și comunicare, fotograf)
LUCRĂRI REALIZATE ÎN REZIDENȚELE PENTRU CREATIVI @ ROSFERA
#atmosferainrosfera
(urmăriți acest hashtag pe Facebook sau pe Instagram pentru a găsi locuri faine în Maramureș)
CE ROST ARE?
Prima ediție a Rezidenței pentru creativi (de la Baia Mare) s-a desfășurat în 2020, cu scopul de a crea o REȚEA A CREATIVILOR, pentru a se face conexiuni între reprezentanți ai industriilor creative din zona Maramureșului, cu intenția de a cuprinde în această rețea și creativi din întreaga țară sau care își desfășoară activitatea în diaspora.
Modelul rezidențelor de la RoSfera propune întâlnirea, în activități, a unui creativ cu experiență – un MENTOR (sculptor/ designer de produs/ alt profesionist dintr-un domeniu al industriilor creative) și a unui DISCIPOL (alt creativ), care vor concepe proiecte pornind de la temele propuse și folosind diverse moduri de exprimare creativă. Alături de produsul principal al temei rezidenței, alți participanți creativi contribuie cu proiecte pe temele propuse în diverse formate creative (scrieri, muzică, arte plastice sau în diverse alte moduri de exprimare cuprinse în industriile creative), astfel creionându-se imagini ale regiunii, dar promovând și creativi români.
Activitățile din cadrul rezidențelor includ ateliere de creație, întâlniri cu creativi locali, vizite la galerii, muzee, obiective necesare activităților sau în locuri cu atmosferă deosebită în Maramureș.
Temele Rezidențelor pentru creativi @ RoSfera sunt menite să realizeze căi de comunicare, cercetare și creație, rămânând deschise continuu pentru a aduna contribuții creative și mărturii despre valorile românilor.
Tema întâlnirilor din 2020 a fost LAVIȚA – Banca-ambasadoare a Maramureșului (proiect susținut de Municipiul Baia Mare și de cei implicați ca parteneri sau creativi), pentru care am urmărit conceperea unui design de produs, adică a unui model de bănci care să poarte în lume mesaje inspirate din Maramureș și despre această regiune – incluzând un simbol QR. Un al doilea scop principal a fost acela de a investiga semnificațiile simbolurilor folosite în Maramureș, dar și ale unor tradiții care au răzbit prin timp (rezultatele se adună în proiectul DESCIFREAZĂ MARAMUREȘUL).
Așteptăm în continuare propuneri de design de produs sau alte exprimări creative pe această temă, iar în viitor vrem să găsim și soluții pentru a amplasa în Baia Mare sau în alte locuri din lume o bancă RE-CREATĂ după modele maramureșene.
În 2021, ne-am propus să ne întâlnim pentru a dezvolta REȚEAUA CREATIVILOR, continuând proiectele începute și căutând soluții pentru idei noi.
Tema Girueta a fost aleasă pentru a evidenția creativitatea exprimată folosind metale, aducând în atenție artizani ai metalelor, însă tema ne permite să explorăm și istoria arhitecturii, arătând clădiri care au primit valoare datorită giruetelor.
Ca și temele anterioare, focusarea pe lumea nomadă poate contura câteva repede de identitate a maramureșenilor și privind aspectele vieții lor, desfășurată în cadre naturale spectaculoase. Urmărind trecutul, prezentul și viitorul nomazilor, definim împreună cu câțiva specialiști din diverse domenii și cu participanții care ni se alătură câteva cuvinte-cheie: #nomad, #migrant, #lumeanomada, #stilnomad, #viatadenomad, #nomadprinviata,#refugiati, #nomazipastorali, #nomazicalatori, #nomaziclimatici, #nomazidigitali, #nomaziculturali, #artanomada, #creativiambulanti, #comertambulant, #mobilierpliabil, #casaperoti, #activitateperoti, #rulota, #caravana, #casadevacantaperoti...
ani de PROIECTE ȘI activități internaționale
produse/ servicii creative
#atmosferainrosfera
REPREZENTANȚI AI INDUSTRIILOR CREATIVE
PROIECTE INCLUSE ȘI DEZVOLTATE
DESCIFREAZĂ
MARAMUREȘUL
ECOREZIDENȚA ROSFERA
PARTENERI
Apreciem și pe această cale implicarea celor care ni s-au alăturat în proiecte, de-a lungul timpului:
CONSULTANȚI:
- Dr. MIHAIELA ILEA - referent științific, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, Departamentul Cinematografie și Media, U.B.B. Cluj-Napoca/ jurnalist senior TVR Cluj
- RADA PAVEL - specialist în Comunicare și ghid de turism
- Dr. SERGEAN OSMAN - doctor în Istorie
- Drd. OANA ENĂȘEL - specialist în Marketing, doctorand la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, U.B.B. Cluj-Napoca
- VASILE SLIVCA - profesor de Istorie