Rezidența pentru creativi

Print Friendly, PDF & Email

Creativi @ Rezidența Rosfera

Roxana Csucsak - artist plastic (sculptură)
Roxana Csucsak
(artist plastic, sculptură)

Maczo Istvan - maestrul giruetelor
Maczo Istvan
(meșter tinichigiu)

Laura Codreanu
Laura Codreanu
(psiholog, artist plastic, fotograf)

Lucian Ilieș - psiholog, meșter pentru lemn
Lucian Ilieș
(psiholog, meșter pentru lemn)

Lidia Dolha
Lidia Dolha
(specialist în marketing și comunicare, fotograf)

REȚEAUA CREATIVILOR

LUCRĂRI REALIZATE ÎN REZIDENȚELE PENTRU CREATIVI @ ROSFERA
#atmosferainrosfera

(urmăriți acest hashtag pe Facebook sau pe Instagram pentru a găsi locuri faine în Maramureș)

CE ROST ARE?

Prima ediție a Rezidenței pentru creativi (de la Baia Mare) s-a desfășurat în 2020, cu scopul de a crea o REȚEA A CREATIVILOR, pentru a se face conexiuni între reprezentanți ai industriilor creative din zona Maramureșului, cu intenția de a cuprinde în această rețea și creativi din întreaga țară sau care își desfășoară activitatea în diaspora.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN REZIDENȚE PENTRU CREATIVI @ ROSFERA?

IMG_20200912_140720

Modelul rezidențelor de la RoSfera propune întâlnirea, în activități, a unui creativ cu experiență – un MENTOR (sculptor/ designer de produs/ alt profesionist dintr-un domeniu al industriilor creative) și a unui DISCIPOL (alt creativ), care vor concepe proiecte pornind de la temele propuse și folosind diverse moduri de exprimare creativă. Alături de produsul principal al temei rezidenței, alți participanți creativi contribuie  cu proiecte pe temele propuse în diverse formate creative (scrieri, muzică, arte plastice sau în diverse alte moduri de exprimare cuprinse în industriile creative), astfel creionându-se imagini ale regiunii, dar promovând și creativi români.

Intalnirea creativilor de la Sighet 2022

Activitățile din cadrul rezidențelor includ ateliere de creație, întâlniri cu creativi locali, vizite la galerii, muzee, obiective necesare activităților sau în locuri cu atmosferă deosebită în Maramureș.

Temele Rezidențelor pentru creativi @ RoSfera sunt menite să realizeze căi de comunicare, cercetare și creație, rămânând deschise continuu pentru a aduna contribuții creative și mărturii despre valorile românilor.

LAVIȚA

Banca-ambasadoare a Maramureșului

(proiect deschis continuu - realizat împreună cu Asociația CULORI UNITE, susținut de PRIMĂRIA BAIA MARE și dezvoltat în cadrul programului CULTUREPRENEURS al Centrului Cultural Clujean)

Tema întâlnirilor din 2020 a fost LAVIȚA – Banca-ambasadoare a Maramureșului (proiect susținut de Municipiul Baia Mare și de cei implicați ca parteneri sau creativi), pentru care am urmărit conceperea unui design de produs, adică a unui model de bănci care să poarte în lume mesaje inspirate din Maramureș și despre această regiune – incluzând un simbol QR. Un al doilea scop principal a fost acela de a investiga semnificațiile simbolurilor folosite în Maramureș, dar și ale unor tradiții care au răzbit prin timp (rezultatele se adună în proiectul DESCIFREAZĂ MARAMUREȘUL).

 

Așteptăm în continuare propuneri de design de produs sau alte exprimări creative pe această temă, iar în viitor vrem să găsim și soluții pentru a amplasa în Baia Mare sau în alte locuri din lume o bancă RE-CREATĂ după modele maramureșene.

GIRUETA

Artizani și clădiri cu valoare 

(proiect deschis continuu)

În 2021, ne-am propus să ne întâlnim pentru a dezvolta REȚEAUA CREATIVILOR, continuând proiectele începute și căutând soluții pentru idei noi. 

Tema Girueta a fost aleasă pentru a evidenția creativitatea exprimată folosind metale, aducând în atenție artizani ai metalelor, însă tema ne permite să explorăm și istoria arhitecturii, arătând clădiri care au primit valoare datorită giruetelor.

nomazii în trecut, prezent și viitor 

 Proiect dedicat refugiatelor din calea conflictelor (din Ucraina sau din alte țări), realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș.

După modelul deja dezvoltat prin proiectele anterioare, din 2022 invităm reprezentanți ai industriilor creative și nu numai să contribuie cu propuneri de design de produs, lucrări artistice sau alte exprimări creative în jurul temei Nomada, pe care le vom aduna si promova prin intermediul activităților noastre, iar unele concepte le vom dezvolta împreună, în atelierele și cu sprijinul partenerilor.

Ca și temele anterioare, focusarea pe lumea nomadă poate contura câteva repede de identitate a maramureșenilor și privind aspectele vieții lor, desfășurată în cadre naturale spectaculoase. Urmărind trecutul, prezentul și viitorul nomazilor, definim împreună cu câțiva specialiști din diverse domenii și cu participanții care ni se alătură câteva cuvinte-cheie: #nomad, #migrant, #lumeanomada, #stilnomad, #viatadenomad, #nomadprinviata,#refugiati, #nomazipastorali, #nomazicalatori, #nomaziclimatici, #nomazidigitali, #nomaziculturali, #artanomada, #creativiambulanti, #comertambulant, #mobilierpliabil, #casaperoti, #activitateperoti,  #rulota, #caravana, #casadevacantaperoti...

În ritmul universului

 (la a patra ediție a REZIDENȚEI PENTRU CREATIVI @ ROSFERA - proiect deschis continuu,  realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș)

În 2023 am lansat propunerea - către reprezentanți ai industriilor creative, dar și celor care au pasiuni creative - să contribuie cu propuneri de design de produs, lucrări artistice sau alte exprimări creative care conțin ideea de ritm, pentru a contura câteva repere despre ritmurile ființei din diferite perspective.

#inritmuluniversului, #ritmulvieții, #ritminnatura, #ritmulfiintei, #ritmulpersoanei, #ritmincreatie, #ritminarta, #ritminmuzica, #ritmindans

REZIDENȚA PENTRU creativi, 2024

(a cincea ediție - tema: POMUL VIEȚII, proiect deschis continuu)

În 2024 continuăm ideea propusă la Ateliere de identitate, de a contura - în diverse exprimări creative, pomul vieții, o temă explorată din timpuri străvechi, care a răzbit până în zilele noastre prin cultura tradițională maramureșeană, dar și din alte zone românești.

1
ani de PROIECTE ȘI activități internaționale
1
produse/ servicii creative
1K
#atmosferainrosfera
1
REPREZENTANȚI AI INDUSTRIILOR CREATIVE

PROIECTE INCLUSE ȘI DEZVOLTATE

ATELIERE DE MEȘTERIT BUCURII

Stare de bine prin creație

Atelie.RE

Atelier.RE velo

POVEȘTI DE MESERIAȘI

Adunate în colaborare cu Editura Saga

DESCIFREAZĂ
MARAMUREȘUL
Motive

Semnificațiile simbolurilor din Maramureș

Tradiții

Obiceiuri și ritualuri în Maramureș


ECOREZIDENȚA ROSFERA

Minimalism
Stil de viață în armonie cu natura
Re
Soluții de a reduce, recicla, refolosi, repara, reface, recondiționa, restaura

 

PARTENERI

 Apreciem și pe această cale implicarea celor care ni s-au alăturat în proiecte, de-a lungul timpului:

Consiliul Judetean Maramures_sigla
CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ

ASOCIAȚIA CULORI UNITE

ASOCIAȚIA VALEA VERDE

Editura Valea Verde

EDITURA SAGA

CONSULTANȚI:

  • Dr. MIHAIELA ILEA - referent științific, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, Departamentul  Cinematografie și Media, U.B.B. Cluj-Napoca/ jurnalist senior TVR Cluj
  • RADA PAVEL - specialist în Comunicare și ghid de turism
  • Dr. SERGEAN OSMAN - doctor în Istorie
  • Drd. OANA ENĂȘEL - specialist în Marketing, doctorand la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, U.B.B. Cluj-Napoca 
  • VASILE SLIVCA - profesor de Istorie

 

Dăruind vei dobândi

Ne-am desfășurat activitățile și proiectele în Rezidențele pentru creativi în mare parte datorită implicării reprezentanților industriilor creative, voluntarilor, colaboratorilor, partenerilor, donatorilor și sponsorilor, cărora le mulțumim și sperăm să ni se alăture cei interesați de activitățile și proiectele noastre. 

Voluntariat/ Parteneriate

Implicare în proiectele și activitățile noastre 

Găzduirea unor activități în spații/ ateliere 
Financiar

Donații

Sponsorizări

 Redirecționare 3,5% sau 20% 

Ne-ar putea fi utile

Donații de materiale sau obiecte care pot fi refolosite/ recreate